LES CALES DE L’AMETLLA ( per camins de moros i cristians, GR 92)

 Diumenge 20 de maig del 2018
L’itinerari proposat coincideix amb el GR 92, el sender del Mediterrani. Se surt de l’Ametlla per la costa cap al port nord, en direcció al coll de Balaguer, sempre que és possible per camins ran de mar, pels antics camins de ronda, tot creuant les cales on els corsaris barbarescos provaven de desembarcar d’amagat els cavallers cristians de l’orde de Sant Jordi d’Alfama. Arribarem el castell d’aquest  nom i, després de gaudir una bona estona  d’aquesta fortalesa, l’autocar ens recollirà i tots plegats anirem a l’Almadrava per dinar al restaurant que tenim reservat.
El castell de Sant Jordi està situat a la vora d’una antiga via romana, La primera notícia documental que tenim sobre el lloc data del segle XIII (1201), quan Pere II d’Aragó (Pere el Catòlic) i Ramon de Montcada cedeixen el lloc d’Alfama  a Joan d’Almenara i Martí de Vidal (sotsdiaca)  i als seus germans i successors de l’orde de Sant Jordi. La condició era que aquells hi aixequessin un convent i un hospital en  honor a Déu i sant Jordi, dependent de l’església de Tortosa.
Aquest grup de religiosos s’organitzà en l’orde militar de Sant Jordi d’Alfama, reconegut pel papa el 1373.
El sentit de l’establiment estava en relació amb l’ interès per repoblar l’extensa zona desèrtica que separava Tortosa de la resta de Catalunya i per protegir-la costa del atacs marítim de la pirateria.
El 1650, amb la Guerra dels Segadors, per evitar  que s’hi fortifiquessin els francesos i catalans, el lloc va quedar reduït a runes.
L’any 1985 es va realitzar una campanya de restauració a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Els culturals tenen una visita guiada a la vila de Tortosa.
Sabies que a l’Ametlla de Mar tenen el prat més extens de Catalunya? Són els boscos submergits de posidònia, que aquí  els coneixen com l’alguer o el brut.
El seu cicle: a la tardor les restes de posidònia  s’acumulen a la platja i la protegeixen dels temporals. Recordeu que no és brutícia!
Alguns anys fa flors i fruits.
Beneficis: genera oxigen com els boscos i és un indicador de la bona qualitat de l’aigua.
És un lloc segur: més de 400 espècies s’hi poden amagar !


                                     Fitxa tècnica

Lloc i hora de sortida: Estació d’autobusos, a les 7.30 h
Desplaçament: en autocar
Desnivell:  120 m
Temps de marxa: 4 h aprox.
Dificultat: moderada ▲
Recorregut: 8  km 
Pressupost: 35 € els socis i 45 € els no socis (inclou l’autocar, dinar de restaurant  i visites culturals)
Inscripcions: del 7 al 17 de maig . Places limitades a 70
Informació: Pere Ferrer, tel. 937 889 965 . Agustí Junyent, tel. 619 743 154
 Per a inscripcions d’última hora: Mercè Torras, 937 883 283 – 616 406 719
Propera sortida: CLOENDA 18-17 juny  CADANCHÚ (OSCA)

                                                                                

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada