LES TARDORS DEL MONTSENY

Diumenge 18 de novembre del 2018
Fitxa tècnica:
Sortida:         7 h. Estació d’autobusos
Desplaçament:     en autocar
Desnivell:         + 400 m - 720 m
Temps de marxa:     de 5 a 5,30 h
Dificultat:         moderada ▲▲
Recorregut:         10 km.
Inscripcions:        del 5 al 15 de novembre
Vocalia:         Travessades familiars 93 788 30 30
Preu de la sortida:     45 €
Preu especial per als socis: 35 €
Places limitades
Inclou: autocar, visita cultural i dinar de restaurant
Per a inscripcions d’última hora: Mercè Torras, 616 406 719
PROPERA SORTIDA: mes de desembre, COLLBATÓ - MONESTIR

Itinerari caminadors: Collformic, Sant Segimon, Mare de Déu de l’Erola, Can Bosc, Els Molins, Molí Baix i Viladrau.

Iniciarem la marxa pujant per uns graons i, continuarem després per un corriol pedregós i erosionat que remunta l’aresta de la muntanya. Aviat la pista gira a ponent (a la dreta, camí de la creu de Matagalls). Travessarem la carena dels Roures (per on arriba la drecera de Collformic) i tombarem en direcció nord tot guanyant altitud de forma constant. Al capdamunt d’aquesta llarga pujada apareix una bifurcació; el ramal de la dreta puja al repetidor d’en Besa. Nosaltres seguirem la pista de l’esquerra, que comença a davallar entre uns lloms amb molt herbei. No trigarem a arribar al pla de Cent Sous, on escollirem, per l’esquerra, una pista procedent del Brull. La pista de Sant Segimon tomba a la dreta i s’endinsa en el sot del torrent dels Rentadors. Farem el descens per dins d’una clapa de faigs. Finalment travessarem un rierol, entre pradells d’herba, a l’ombra de l’anomenat Faig Gros, i aprofitarem per esmorzar. Continuarem fins a Sant Segimon (el Santuari de Sant Segimon es troba en un entorn privilegiat dins del Parc Natural del Montseny, assentat sobre una penya a 1.230 m d’altitud), deixarem la pista per assolir el corriol que ens portarà fins a Viladrau, tot ell molt ombrívol, i passarem entre una fageda i castanyers. Seguirem pel collet de l’Estornell, que permet gaudir de bones panoràmiques, i també per les Marrades, per trobar-nos després amb l’oratori de Sant Camil de Lel•lis. A partir d’aquí començarem un fort descens cap al sot de la Figuera; tot seguit trobarem, arran de camí, la font de l’Or. Continuant el descens, creuarem la Castanyeda Gran de Can Gat fins a arribar a la Mare de Déu de l’Erola. Seguirem entre conreus i castanyers, passarem pel costat de la masia i la font de Can Bosc, i trobarem el Cau de les Guilles. Creuant camps i la Creu d’en Borrec per un corriol bastant estret, arribarem als Molins, on podrem gaudir d’una magnífica font del mateix nom. Passarem pel pont de pedra i el Molí de Baix, creuarem un rierol amb un saltant d’aigua, un lloc molt ombrejat, seguirem pel sot dels Vernets i, la font de l’Oreneta, i ja serem a Viladrau.
Culturals: Després de deixar els caminadors a  Collformic, l’autocar reprendrà el camí fins a Viladrau, on podran esmorzar de motxilla a l’Hotel Bofill. Més tard, faran un passeig guiat pel nucli antic i una visita a l’Espai Montseny (amb audiovisual).
Viladrau. Emplaçat en un lloc privilegiat dins la comarca d’Osona, s’aixeca al cim d’un pujol de 840 metres d’alçària a la riba dreta de la riera Major.
Al voltant dels orígens del poble poca cosa se’n sap. Diferents hipòtesis han fet diverses aproximacions. Una hipòtesi molt probable ens apropa a l’estudi toponímic en la recerca de les arrels etimològiques del nom de Viladrau. Nom compost per dos elements, “Vila”, que prové de la paraula “villa” romana, mansió rural, i “Adrau”, abans Adrai o Adrall, en llatí adrallus, aderallus o aderaldus, que podria correspondre al nom de la persona que va posseir una finca important en aquest terme.

L’Espai Montseny és un equipament, que ens endinsa en atmosferes màgiques, amb efectes d’imatge i so emocionants.
Els frondosos boscos del Montseny van ser l’escenari on van transcórrer les històries de personatges llegendaris, com ara el bandoler Serrallonga, habitants mítics com les dones d’aigua, o les bruixes de Viladrau, que van ser perseguides i fins i tot executades durant el segle XVII. L’Espai Montseny de Viladrau recrea aquests espais i les històries de tots aquests personatges en un nou centre de visitants, equipat amb tecnologia multimèdia inèdita fins ara al país. Veurem aparèixer i desaparèixer hologrames de bandolers i dones d’aigua, ens endinsarem en un bosc màgic, podrem assistir a rituals de bruixes...
Caminadors i culturals, ens retrobarem a Viladrau per anar a dinar tots junts al restaurant de l’Hotel Bofill.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada