CLOENDA DEL CICLE D’EXCURSIONS 2017-2018 CANDANCHÚ. PIRINEU D'OSCA

Dies 16 i 17 de juny del 2018
En aquesta cloenda serem a la vall del riu Aragón: Jaca, Canfranc Estación i Candanchú.
Candanchú és l'estació d'esquí més antiga d'Espanya, ja que va ser inaugurada el 1928, i també és el nom del riu que hi passa, que és el primer afluent del riu Aragón i del puig sota el qual s'arreceren els edificis de Candanchú.
A Candanchú hi ha la famosa Zapatilla, que ja veurem clarament quan fem les dues excursions.
• La primera serà pujar al Tobazo, a 1.986 m, des d’on gaudirem de la impressionant vista del massís d'Aspe, les muralles de Borao, el mallo Lecherines, el massís del Collarada, la Raca, el Pico de los Monjes i el Monte Candanchú, entre d'altres.
A 850 m sota el Tobazo hi ha l'observatori subterrani científic que estudia la matèria fosca, la gran desconeguda i que forma el 95% de la massa de l'univers. Es troba a aquesta profunditat per aïllar l'ambient de qualsevol radiació. És una instal•lació científica de primer ordre en l'àmbit internacional, l'única a Espanya, de les 9 que només hi ha al món. Va començar a funcionar el 1985 i actualment la dirigeix el científic italià Alessandro Bettini, una eminència en el camp de l'astrofísica. Hi ha 275 investigadors treballant en 7 grans experiments: 3 en la matèria fosca, 3 en la física de neutrins i 1 en la geodinàmica. S'hi entra pel túnel de Somport.
• La segona serà una circular passant per la ciutat de pedra, el Collado Viejo, de 1.675 m, i el Monte Candanchú, de 1.728 m, on tenim una panoràmica preciosa de 360 graus. La baixada es fa cap al port de Somport, a 1.632 m, i pel camí es veu l'estació d'esquí d'Astún, des d'on ve el riu Aragón. En el port de Somport hi ha una capella amb una marededeu i l'escultura d'un pelegrí recordant que per aquí passa el Camí de Sant Jaume que ve de França i va a Jaca.
Farem a peu el tros de Camí de Sant Jaume des de Somport fins a Candanchú passant per les ruïnes del Monestir i Hospital de Santa Cristina.
Dissabte:
• Els culturals: visita guiada a Jaca, l'antiga capital d'Aragó. A la tarda aniran a veure les ruïnes del Monestir i Hospital de Santa Cristina, amb tanta fama des de la seva fundació al segle XI que el Còdex Calixtí l'esmentava com un dels tres hospitals del món, junt amb el de Jerusalem i el del Gran Sant Bernat. “Unum tribus mundi” presidia l'altar major de l'església de Santa Cristina. Ja sabem que aquests hospitals servien per aixoplugar els viatgers que travessaven els Pirineus per anar o venir de França, com la història que vam conèixer dels tres hospitals de Benasc a l'última cloenda.
• Els caminadors: pujaran al Tobazo, a mig camí del qual hi ha un mirador sobre la vall del riu Aragón, i on pels voltants hi ha edelweiss. Recordeu que no es poden collir, sols retratar. Amb uns quants llacets de pujada arribarem fins a la taula d'orientació del Tobazo. La tornada serà pel mateix camí.

L’allotjament serà a l'Hotel Edelweiss Candanchú.

Diumenge:
• Els culturals: visita guiada a l'Estació Internacional de Canfranc, on s'assabentaran de la seva història diverses vegades interrompuda. Després faran la ruta fotogràfica pel passeig arran del riu Aragón i veuran la moderna església de Nostra Senyora del Pilar.
• Els caminadors: faran la caminada circular abans descrita. Després del verd de les pistes d'esquí el caminet transcorre entre brucs, que esperem que ja siguin florits, fins al Monte Candanchú.
Fitxa tècnica:
Dissabte 16 de juny
Sortida: 6 del matí, de l’Estació d’autobusos
Dificultat: Tobazo, mitjana. Circular Monte Candanchú, fàcil
Desnivell: Tobazo, 400 m. Circular Monte Candanchú, 200 m
Temps de marxa: Tobazo – 3,30 hores. Circular Monte Candanchú - 2,30 hores
Preu sortida: 140 €. Preu especial per als socis, 130 €. Suplement habitació individual, 12 €. Inclou el viatge, visites guiades, sopar i dormir a l'Hotel Edelweiss Candanchú del dissabte 16, i esmorzar i dinar del diumenge dia 17.
Inscripcions: del dilluns 4 de juny al dimarts 12 de juny,  per raons de reserves.
Informació: Caldrà portar el dinar i la beguda de dissabte a la motxilla i separat de la resta de l’equipatge, que restarà a l’autocar. Els culturals també podran dinar a la Donde Aurita amb un menú de 13 € aproximadament –cal indicar-ho en fer la inscripció- o de motxilla. Aquest dinar del dissabte no està inclòs en el pressupost.
Més informació: Maria Gràcia Celma, tel. 937 882 834 - 696 860 090
                             Paquita Soler, tel. 937 317 703 - 639 504 844

FITXA TÈCNICA

Dies: 16 i 17 de juny
Sortida: 6 del matí, de l’Estació d’autobusos
Dificultat: mitjana i baixa
Desnivell:
•  dissabte: Tobazo, 400 m
•  diumenge: Circular Monte Candanchú, port del Somport, 200 m
Temps de marxa:
•  dissabte: Tobazo - 3,30 hores
•  diumenge: Circular Monte Candanchú, port del Somport - 2,30 hores
Inscripcions: del dilluns 4 de juny al dimarts 12 de juny,  per raons de reserves.
Places limitades  a 70,  amb preferència per als socis
Vocals: Maria Gràcia Celma, tel. 937 882 834 - 696 860 090 -  Paquita Soler, tel. 937 317 703-  639 504 844
Preu soci: 130 €
Preu no soci: 140 €
Inclou el viatge, sopar i dormir al Hotel Edelweiss Candanchú, dissabte 16, esmorzar i dinar del diumenge dia 17 i dues visites culturals
Per a inscripcions d’última hora: Mercè Torras, 937 883 283 – 616 406 719

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada