265 (2a època) PER LA SERRA DELS BUFADORS DE BEVÍ ( OSONA )


 Diumenge  22 d’abril del 2018
Per començar bé el dia esmorzarem tots plegats en un restaurant situat a l’entrada de Sant Quirze de Besora  (Porteu-vos-el de casa).
L’atractiva ruta que us proposem ens proporcionarà la redescoberta dels quatre indrets més emblemàtics de la zona : la zona enclotada dels Bufadors de Beví, l’ermita preromànica de Sant Moí, el bonic pont metàl•lic del tren sobre el riu Ter, i una antiga i gran colònia tèxtil.
Encetem aquest itinerari de travessa a peu a l’aparcament del Castell de Montesquiu (datat el segle IX) per un sender ample i de bona petja que s’endinsa per un territori boscós i que, tot davallant, ens durà en pocs minuts a creuar amb comoditat la riera de la Solana per una passarel•la lateral de fusta molt singular, i seguidament s’enfila decididament cap al Coll dels Tres Pals, deixant enrere definitivament el Castell. Més endavant desembocarem a un antic camí de carro transversal que seguirem tot observant les parets que conformen la cara sud de la serra dels Bufadors que ja es perfila davant nostre. Ben aviat un corriol ben fresat ens durà a la porta d’entrada de l’indret, i de seguida ens submergim en aquest paratge de fantasia al bell mig d’una frondosa fageda, on la vegetació canvia radicalment.

Caminant entre parets escarpades en vertical i grans escletxes, anirem trobant coves petites produïdes per moviments sísmics que provocaren esfondraments successius del roquer circumdant ara fa segles i que van afectar a la comarca. De l’interior s’escapen petits corrents d’aire que li donen el nom de bufadors a la serra. Ho trobarem tot recobert de molsa, lianes i una vegetació espectacular que s’enfila per uns grans blocs de roca conferint-li una sensació de frescor humida molt agradable ja que s’hi genera un microclima propi molt especial on l’espessa vegetació és diferent a la del seu entorn.

Un indret de gran bellesa que té un aire màgic i amagat, encara per descobrir. Val la pena entretenir-s’hi uns estona per gaudir de la màgia i el silenci que s'hi respira només trencat pel trepig de la fullaraca. Costa deixar aquest indret.

Per un marcat senderó assolim la carena que ens ofereix una espectacular visió aèria damunt els prats de conreu de la plana i les muntanyes que els envolten. Retrocedim per sortir-ne pel mateix lloc que hem entrat poc abans, i una agradable pista de terra en continu i suau descens ens acostarà a l’ermita preromànica de Sant Moí, adornada amb un campanaret de cadireta. Aprofitarem aquest indret tan atractiu per fer una paradeta per dinar-hi (de motxilla).

Resseguint l’itinerari baixarem per una pista forestal fins a topar-nos amb la via del ferrocarril que ens barra el pas. I ja som sobre el bonic pont metàl•lic que creua el riu Ter amb un curiós pas pels senderistes. Passem pel pont tot travessant el riu. De seguida entrem a les restes de la fàbrica i les cases abandonades que envolten l’antiga colònia tèxtil de la Farga de Bebié (tancà el 2008), ubicada a banda i banda del Ter en un meandre molt pronunciat que aquí dibuixa el riu. La fàbrica aprofitava el desnivell com a força motriu.

Per posar punt i final d’aquest interessant itinerari només ens caldrà que esperar l’arribada de l’autocar amb la resta de companys que no hauran fet la caminada a peu, i tots plegats iniciar la tornada cap a casa.

I com sempre bona companyia i bon humor.
Els companys que no facin l’excursió a peu destinaran el matí fent una visita guiada al castell de Montesquiu i els seus amplis jardins,  i en acabar es desplaçaran amb l’autocar al poble veí, Sant Quirze de Besora, per dinar (de restaurant) i visitar aquesta població. Finalment aniran a l’hora convinguda a retrobar-se en l’autocar amb els caminadors a la Farga de Bebié.

Diumenge 22 d’abril del 2018
Lloc i hora de sortida: estació d’autobusos, a les 7.00 h
Desplaçament: en autocar
Desnivell:  + 465 m.- 480 m.
Temps de marxa: 5 a 5-30 hores
Dificultat: moderada ▲
Recorregut: 12  km 
Pressupost: 20 € els socis i 30 € els no socis (inclou l’autocar  i visites )
Inscripcions: del 9 al 19 d’abril . Places limitades a 70
Informació:Manel Salvador 606056722 Toni Ripoll 696652702 Jaume Prunes 600483359
Per a inscripcions d’última hora: Ramon Pitarch, 937 883 283 – 616 406 719
Propera sortida: De l’Ametlla  a Sant Jordi d’Alfama al 20 de maig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada