LA FORADADA (L’ESQUIROL)



 28 d’octubre de 2018
Fitxa tècnica:
Sortida:                  7 h. estació d’autobusos
Desplaçament:       autocar
Desnivell:              + 314 m - 464
Temps de marxa:     de 4 a 4,30 h.
Dificultat:               moderada ▲
Recorregut:           10 km.
Inscripcions:          del 15 al 25 d’octubre
Vocalia:                  Travessades Familiars 93 788 30 30
Preu de la sortida:  45 €
Preu especial per als socis: 35 €
Places limitades
Inclou: autocar, visita cultural i dinar de restaurant
Per inscripcions d’última hora:    Mercè Torras, 616 406 719
Els Caminadors
Aquest recorregut ens permet conèixer un lloc emblemàtic del Collsacabra i, de fet, quasi del nostre país: El Salt de la Foradada. S'hi pot arribar al Salt de la Foradada més ràpidament sortint des de Cantonigrós (30 minuts), però, com tantes vegades, el camí que fem per arribar a un lloc és tant o més important que el destí, així que us recomanem aquest itinerari.
Esmorzarem tots plegats a “L’Hostal Collsacabra” de L’Esquirol, d’allà els caminadors iniciarem el nostre recorregut, i els culturals, aniran a Folgueroles.
Itinerari: L'Esquirol, Salt de la Foradada,  Dolmen de Puigsespedres,  L'Esquirol.
Sortirem del restaurant i per el carrer Bellmunt baixarem fins a trobar el pont medieval. Deixem L'Esquirol després i sortim caminant per la tranquil•la carretera que des de l'Esquirol ens portaria a Tavertet. A uns 250 metres, ens endinsem a l'esquerra per un camí de terra que mena a la masia del Campàs.
Seguim pel camí i no el deixem fins que al cap de quasi 3 kilòmetres, trobem, molt ben indicat, un camí a l'esquerra. De seguida, uns 200 metres més enllà, un altre senyal molt clar ens indica que La Foradada està cap a baix ben a prop. En aquest moment és fàcil que sentiu el soroll de l'aigua que cau i/o dels altres excursionistes que han arribat abans. Cal donar un volt i també asseure's, gaudir de l'entorn.
 
Per tornar cal refer el tros amb pendent, tornar a passar pel segon senyal, fins arribar al primer senyal que ens ha indicat la Foradada. De fet tornem al camí inicial, però ara cap a l'esquerra, és a dir, continuem el camí principal inicial. Sembla que ens allunyem, no?. Doncs el camí va girant i ens torna cap a l'Esquirol. Al cap quasi de 2,5 kilòmetres, arribem a un encreuament (més aviat sembla que creuem una riera ampla, però per sort hi ha un pal indicador) i girem a la dreta. És l'antic camí ral de Vic a Olot que ens portarà de tornada.
El camí ral de Vic a Olot, és un clar exemple de la riquesa històrica que amaguen els camins. De fet, diversos testimonis d’època prehistòrica com són els dòlmens tots ells ubicats en punts estratègics del paisatge, assenyalen possibles vies de pas d’aquestes contrades, per on freqüentaven els primers pagesos del Neolític i de l’Edat dels metalls. Les referències documentals més llunyanes en el temps indiquen un possible origen romà d’una part del camí ral. Es coneix que en època romana existia un camí conegut com la “strata franciscana” o camí de França, que comunicava Ausa (el nom de la Vic romana) amb les valls d’Olot. Possiblement una part d’aquesta via romana, es transformaria en època medieval en el camí ral que unia els pobles de Vic i Olot; és a dir el que avui coneixem com l’antic camí ral.
Poc abans d'arribar a la carretera, dalt d'un petit turó a ma esquerra entre alzines, trobem el Dolmen de Puigsespedres. Encara que no queden masses lloses, és un lloc encisador, continuarem camí i en poca estona ja serem de nou a l’Esquirol.

Culturals: Ruta Mossèn Cinto Verdaguer
Folgueroles és un petit municipi que està situat a cavall de la plana de Vic i de l’ inici de les Guilleries, les quals accidenten el sector oriental del terme. El relleu suau de ponent, esquitxat de masies i alguns petits turons (de les Mentides, Sant Jordi de Puiseslloses), es torna abrupte a llevant, amb barrancs i fondalades plenes de vegetació per on discorren torrents com el de Folgueroles (afluent del Gurri) o el Lledoner. Folgueroles va veure néixer Jacint Verdaguer el 17 de maig de 1845, i encara avui conserva diversos espais de la vida del poeta, com alguns dels escenaris dels seus jocs d'infància i de joventut. A més, el poble s'ha dotat des de llavors d'elements artístics erigits en la seva memòria.
Farem un recorregut que inclou la visita a la Casa Museu,  i segueix per diversos punts del nucli vinculats amb la vida i l’obra de l’autor: les cases familiars, l’església i diversos indrets d’una gran bellesa paisatgística amb intervencions creatives d’artistes contemporanis, que van del modernisme al land art. L’itinerari s’acaba amb la visita a l’ermita de la Damunti,  el jardí Brins d’espígol, l’indret on Verdaguer, un  captard, va veure “la musa catalana”. La guia que acompanya el grup  explica i contextualitza cada lloc de la visita i recita textos de Verdaguer.
Al finalitzà la visita l’autocar tornarà a L’Esquirol i a una hora convinguda anirem a dinar tots plegats al mateix restaurant on hem esmorzat “L’Hostal Collsacabra”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada