249 ( 2a època ) EL TORRENT DE LA MASICA (Ripollès)


Diumenge 16 d'octubre del 2016
El torrent de la Masica està situat dins l'espai d'interès natural de les serres de Milany-Santa Magdalena, al terme municipal de Vallfogona de Ripollès. És un indret per somiar, d'un gran valor natural i paisatgístic.
Durant la plàcida ruta podrem gaudir de la serra de Milany, amb boscos de faigs a la part alta i pinedes i rouredes a les valls. La tranquil•litat i un entorn natural magnífic són els trets diferenciats d'aquesta zona. Farem un sorprenent recorregut circular molt variat per un itinerari que ens té preparades moltes sorpreses que deixaran, de segur, senyals en els nostres records.
Establirem el punt de partida a la plaça del centre urbà de Vallfogona de Ripollès i, després de travessar el seu nucli medieval, enfilarem la davallada per un petit corriol fins a trobar el torrent i el bonic pont medieval d'una sola arcada que data del segle XIV, que antigament era l'enllaç amb el castell de Milany i que ens permetrà creuar el torrent del Tornall.
Després de travessar un planell que ofereix bones vistes sobre el poble, ens trobarem de nou amb un sòlid pont, fet amb dues bigues de ciment; el travessarem i seguirem per la llera del torrent. La següent parada de l'itinerari ens durà a la font de la Tosca, un espectacular salt d’aigua que es precipita des de dalt d'una aglomeració de pedra tosca molt consistent i que cau pràcticament sobre el camí. El paratge és molt bonic i es fa contemplar. Unes escales ens acostaran, en pocs minuts, a la Teuleria del Pinetar de l'Obra, on es coïen les teules i els maons per fer les reformes de les cases velles. L’espai disposa d’un plafó informatiu.
Un marcat i pintoresc corriol es desprèn per la dreta de la teuleria i s'enfila fins a desembocar en una pista forestal que al cap de poc deixarem en passar pels collets d'en Bauma i endinsar-nos a poc a poc dins un bosc on el faig senyoreja per tot arreu. Tot seguit farem cap a les restes d'un antic forn de calç, una construcció de pedra on antigament coïen la calç per fer cabanyes o arreglar cases. 
Un bon tros enllà encetarem un estret i ben fressat corriol que ens farà gaudir a cada pas del fresquívol torrent de Masica i els seus entorns durant molta estona, ara acostant-nos a l'aigua, ara enlairant-nos, però sempre fruint del torrent i d'una frondosa i silenciosa fageda, i de la solitud del paratge, que ens permetrà caminar sota l'ombra. Seguint el torrent en baixada, ens acostarem a un parell de saltants d'aigua alts i bonics on aprofitarem per dinar en un lloc d'encanteri on deixar la mirada perduda. L'aigua que porta aquest torrent és tan cristal•lina que fins i tot permet la vida als tritons. El creuarem per una sòlida i rústega palanca feta de troncs i anirem davallant fins a entroncar amb una pista. Poc després, per unes traces ja conegudes, tornarem al lloc des d'on hem sortit al matí.
L'esmorzar i el dinar seran de motxilla.
Els companys que no facin l'excursió a peu podran emprar el dia fent una visita turística per Ripoll i una visita concertada al Museu Etnogràfic i La Farga.

Expressem el nostre agraïment a Màrius Ferrer i Antoni Ripoll per la seva col•laboració.
  
Hora i lloc de sortida: a les 7.30 h a l’Estació d’autobusos de Terrassa. La tornada serà a la vesprada.
Desplaçament: en autocar
Desnivell:  351 metres / 561 metres acumulats
Temps de marxa: de 4 a 4.30 h, aproximadament
Dificultat: moderada
Quilometratge:  10,6 km
Pressupost: 15 € els socis i 25 € els no socis
Inscripcions: del 3 al 13 d’octubre
Informació: Manuel Salvador (tel. 93 780 54 78) o Jaume Prunés (tel. 600 483 359)
Propera sortida:  20 de novembre del 2016,  el Castell de l’Areny
Per a inscripcions d’última hora: Ramon Pitarch (93 788 32 83 – 616 406 719)
Nota: és obligatori que els caminadors estiguin federats, o bé que és federin per un dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada