263 ( 2ª època ) Figuerola del Camp, coll de Coloma, coll de Prenafeta, tossal Gros i font de les Escanals


diumenge 25 de febrer del 2018
 El cim del tossal Gros, també conegut com a tossal Gros de Miramar, és una muntanya de 867 metres d’altitud que es troba entre els municipis de Figuerola del Camp, a l’Alt Camp, i el de Montblanc, a la Conca de Barberà. És el punt més alt de la serra de Miramar. La serra de Miramar és una petita serralada que enllaça al sud amb la serra Carbonària, tot separant les comarques de l’Alt Camp i de la Conca de Barberà. La muntanya està formada per gresos, conglomerats  i cingleres de pedra calcària. La vegetació  i el clima són de caire mediterrani, amb boscos d’alzines i pins, on no  falten garrics i estepes.
Malgrat que no és un cim de molta altura, podrem gaudir d’unes boniques panoràmiques de tot el Camp de Tarragona. Així, cap a llevant, tindrem vistes sobre el Montmell, la serra de Montagut i la plana d’Ancosa. Al sud, a part del Camp de Tarragona, veurem l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès, a més de la Mediterrània. A ponent trobarem la serra de Llaberia, les muntanyes de Prades i part de la plana d’Urgell, mentre que al nord veurem la resta de l’Urgell i la Noguera, tota la plana de la Conca de Barberà, els Montsecs i els Pirineus Occidentals i Centrals.
Descripció de l’itinerari: Baixarem de l’autocar poc abans d’arribar a Figuerola del Camp i, després d’una caminada pels carrers del poble, arribarem a la Cooperativa, on esmorzarem tots plegats.
Els caminadors començarem la ruta pels carrers del poble fins a trobar una pista ampla, en direcció nord-oest, que ens atansarà al capdamunt de la serra de Miramar pel coll de Coloma. Abans d’arribar-hi veurem un pal indicador que ens orientarà cap a la font de les Escanals, que deixarem, i girarem a la dreta per una pista planera que amb pujada continuada, però no massa forta, ens deixarà al coll de Coloma. El coll disposa d’un ampli replà planer i amb baranes de fusta i un pal indicador. Aquí  deixarem la pista i prendrem un estret corriol a l’esquerra, per iniciar una preciosa pujada que, tot carenejant i  passant  arran de cingle en alguns trams, ens deixarà al punt més alt de la nostra excursió, que és el tossal Gros de Miramar, on podrem gaudir d’unes excel•lents panoràmiques en totes direccions i que ja hem apuntat  anteriorment. Dalt del cim trobarem una petita fita de ciment i un pessebre, així com un pal indicador.  La baixada cap al vessant nord  té molt pendent i és molt pronunciada, amb trams del 38% i amb alguns punts amb certa dificultat. Un cop a baix, i arribats al coll de Prenafeta, trobarem un panell indicador d’una nova pista que vorejarà la serra per anar al vessant del migdia i retornar a Figuerola. Abans, però, passarem per un bonic indret que ens portarà a la font de les Escanals, amb un petit i bonic alzinar.

Activitat cultural: Després d’esmorzar al bar restaurant de la Cooperativa de Figuerola del Camp, els poc caminadors retornaran a l’autocar, que els portarà a fer una visita guiada a “Els Espais amagats sota terra”, a Valls.
La visita tindrà una durada d’1,30 h i farà un recorregut per l’Antic Hospital de Sant Roc (audiovisual), la Sala Gòtica Ca Segarra i el Refugi Antiaeri de la plaça del Blat.
La Sala Gòtica de Ca Segarra i el Refugi Antiaeri de la plaça del Blat han estat recuperats com a  espai museístic per donar a conèixer una part molt important de la història de Valls compresa entre 1931 i 1979, des de la proclamació de la Segona República fins a la Transició, passant per la Guerra Civil (1936‐1939).
Després d’acabar la visita pujaran a l’autocar i tornaran a Figuerola del Camp, on es retrobaran amb els caminadors i aniran tots junts a dinar al Restaurant Masia Fontscaldes, al poble Fontscaldes.


Lloc i hora de sortida: estació d’autobusos, 6.30 h 
Desplaçament: en autocar
Desnivell: 380 m.
Temps de marxa: de 4 a 4.45 h.
Dificultat: moderat alt ▲▲
Recorregut:  9.47 km.
Pressupost: 35  € els socis i 45 € els no socis. Inclou autocar, dinar de restaurant, i visites
Inscripcions: del 12  al 22  de febrer. Places limitades a 70
Informació:  Jaume Prunés  600483359  Rossend Sanllehí  937838520
Per a inscripcions d’última hora: Mercè Torras,  tel. 937 883 283 – 616 406 719
Propera sortida: 18 de març Santuari del Remei  ( Ripollès )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada