257 (2a ÈPOCA) CLOENDA DEL CICLE D’EXCURSIONS 2016-2017 PARC NATURAL POSETS-MALADETA, OSCA

 Dies 17 i 18 de juny del 2017
En aquesta cloenda el protagonista serà l’Aneto, de 3404 m, que és el pic més alt del Pirineu. És al massís de la Maladeta, junt amb altres cims molt coneguts. No hi pujarem, però el veurem pel vessant sud-oest des del pic Cerler, de 2407 m, que té una vista panoràmica espectacular que va des del Cotiella, el Posets, el Perdiguero, el Cabrioules, els Gourgs Blancs, el Seil dera Baquo, i de les Maladetes: el Corones, l’Aneto, el Tempestats, el Margalida i el Russell. Per veure el vessant nord-est de l’Aneto i la seva serralada anirem al Forau d’Aigualluts, lloc molt curiós perquè tota l’aigua que es fon de la gelera de l’Aneto entra en un avenc càrstic a la capçalera del riu Éssera, que baixa per la vall de Benasc. Aquesta aigua torna  a aparèixer a 3,6 quilòmetres en línia recta en els Uelhs deth Joeu, a l’Artiga de Lin, a l’Aran, i va a parar al riu Garona en comptes de fer-ho a l’Éssera.
Dissabte:
L’autocar ens portarà a tots fins a l’Ampriu, cota 1900 m de l’estació d’esquí de Cerler.
Els caminadors iniciaran aquí l’ascensió al pic Cerler, passant pel coll de Sarrau, de 2.320 m, des d’on gaudiran de la gran concentració de tres mils abans dita.
Qui vulgui fer una excursió més suau té la possibilitat d'anar a les Gorges d'Alba, cascades molt boniques i interessants. Durant el recorregut aniran trobant l’explicació de cada espècie botànica.
Els que no facin l’excursió, després de contemplar els pics que es veuen des de l’Ampriu, el Gallinero, el Cerler i el Perdiguero, visitaran el nucli antic del poble de Cerler i arribaran al mirador de l’església de San Lorenzo, on veuran tota la vall i el poble de Benasc, amb el pantà i el poble d’Eriste al fons. A la paret de l’església hi ha el plafó de ceràmica amb els elements arquitectònics més interessants de Cerler, similar al que vàrem veure a Sallent de Gállego i al que també hi ha a Benasc. Aniran a dinar a Benasc de motxilla o restaurant. Després faran la visita turística a Benasc.

L’allotjament serà al Gran Hotel Benasque Spa***

Diumenge:
Tothom pujarà a l’autocar per anar a l’Hospital de Benasque (Hotel). D’hospitals, n'hi ha hagut tres en aquest indret.
El primer, del segle XII al XVI, situat més avall de l’actual, del qual es conserven els basaments.
El segon, del segle XVI al XIX, situat més amunt de l’actual, ensorrat per una allau on moriren cinc dones. L’hospitaler no hi era.
El tercer, del segle XIX, destruït després de la Guerra Civil, refet el 1994 i ampliat el 2001.
Aquests refugis eren el suport per a qualsevol viatger que volgués passar els alts ports per anar a França.
Els caminadors pujaran a la Besurta en autobús de línia, on començarà l’excursió cap al Forau i plans d’Aigualluts, on veuran l’Aneto amb la seva gelera vessant NE.
Els que no facin l’excursió visitaran aquest Hospital ple de talles de fusta i on hi ha un museu amb la història dels tres hospitals. Després pujaran també a la Besurta per veure el panorama. En tornar al pla de l’Hospital faran, tot passejant, un reconeixement dels voltants.
Fitxa tècnica
Dissabte 17 de juny
Sortida: 6 del matí, de l’Estació d’autobusos
Dificultat: pic Cerler, mitjana. Gorges d'Alba, fàcil. Diumenge: Forau i plans d’Aigualluts, fàcil.
Desnivell: pic Cerler, 460 m. Gorges d'Alba, 150 m. Diumenge: de Besurta a Aigualluts, 120 m
Temps de marxa: pic Cerler, 4 hores. Gorges d'Alba, 2 hores. Diumenge: de Besurta a Aigualluts, 3 hores
Preu: 125 € els socis i 135 € els no socis. Inclou el viatge, sopar i dormir al Gran Hotel Benasque Spa*** el dissabte 17, i esmorzar, autobús de línia a Besurta i dinar el diumenge dia 18.
Inscripcions: del dilluns dia 5 de juny al dimarts dia 13 de juny,  per raons de reserves. Places limitades  a 70,  Preferència als socis

Informació: Caldrà portar el dinar i la beguda de dissabte a la motxilla i separat de la resta de l’equipatge, que restarà a l’autocar. Els que no facin l’excursió també podran dinar a la Pizzeria de Benasc, amb un menú de 14 €, aproximadament. Digueu-ho en fer la inscripció. També podran dinar de motxilla. Aquest dinar del dissabte no està inclòs en el pressupost.
Més informació: Maria Gràcia Celma, Tel. 937 882 834. Mòbil 696 860 090
                             Paquita Soler. Tel. 937 317 703. Mòbil 639 504 844

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada